Chorwacja
Sibenik jest historycznym miastem Chorwacji położonym w środkowej Dalmacji, w miejscu, w którym rzeka Krka wpada do Adri...
Ważne: Nie musisz posiadać doświadczenia żeglarskiego. Opieka sternika oraz nocleg na jachcie w cenie.
Słynna, chorwacka kuchnia od lat zachwyca smakoszy i intryguje swoim aromatem, smakiem oraz tradycyjnym sposobem przygotowania. Świat kulinariów doczekał się już przynajmniej kilku doskonałych przysmaków pochodzących z tutejszych wysp, które stały się pożądanym, jednak wciąż trudno dostępnym produktem poza granicami Chorwacji.
Kuchnia chorwacka jest silnie związana z wybrzeżem i morskim światem. Jej produkty najczęściej pochodzą właśnie z morza, a wśród nich znajdziemy ryby, takie jak škarpina, czy zubatac przygotowywane na grillu oraz owoce morza, czyli krewetki mule i ośmiornice będące częstym składnikiem sałatek.
Nie tylko morze rodzi plony, z których korzystają kucharze chorwaccy. Niesamowitym smakiem wyróżnia się tu także popularna szynka pršut, wyborna jagnięcina, czy paški sir z wyspy Pag. Jego unikatowy aromat zawdzięczamy tutejszym owcom karmionym m. in. szałwią i rozmarynem. To z ich mleka później powstaje ten wspaniały przysmak. Koneserów zachwyca również wino z Pelješaca i Korčuli oraz likier z wiśni pochodzący z okolic Zadaru.
Chociaż nie wszystkie produkty wyśmienitej, chorwackiej kuchni pochodzą z morza, jego działalność, wiatry i związana z Adriatykiem tradycja nadmorskiego kraju miały na świat dalmackich kulinariów ogromny wpływ. Dlatego też proponujemy właśnie żeglarski rejs, aby doświadczyć i rozsmakować się w autentycznym, chorwackim pięknie związanym z jego aromatami i kolorami.
Naszym jachtem dotrzemy do miejsc, które nie są dostępne dla zwykłych turystów. Nierzadko można się do nich dostać jedynie drogą morską. Przemierzymy więc adriatyckie wody w poszukiwaniu klimatycznych tawern i konob. Zatrzymamy się tylko w sprawdzonych miejscach, które słyną z najlepszego menu i lokalnych produktów.
Czasem zdarzy nam się przygotować danie na jachcie, a wtedy wybierzemy się do małych portów i targowisk z sezonowymi produktami rolnymi, serami, oliwami. Zakupimy też prosto od rybaków świeże ryby, kalmary, ośmiornice i mule. A może wskoczymy do wody i wyłowimy jakieś przysmaki. Wszystko zależy od nas.
Żeglujemy komfortowym, solidnym jachtem wyposażonym w przestronne kajuty, łazienki z prysznicami i toaletami oraz kuchnię. Do dyspozycji załogi będzie też ciepła woda. Kapitanem naszej wyprawy jest doświadczony i wykwalifikowany skiper, który zadba o nasze bezpieczeństwo.
Oprócz kosztowania lokalnych specjałów, będziemy przede wszystkim wypoczywać i żeglować po spokojnych wodach Adriatyku. Czekają nas podstawowe, pokładowe prace, ale najwięcej czasu spędzimy na podziwianiu malowniczych widoków, zwiedzaniu, poznawaniu chorwackiej kultury i korzystania z uroków śródziemnomorskiego krajobrazu.
Podczas naszej wyprawy skupimy się na odwiedzaniu zacisznych miejsc niemal dziewiczej przyrody, które znajdują się z dala od turystycznego zgiełku. Odwiedzimy malownicze wodospady Parku Narodowego Krka w tym Skradinski Buk. Na naszej trasie będzie także uwielbiany przez fanów „Gry o Tron” Sibenik i słynący ze wspaniałych, wpisanych na Listę światowego dziedzictwa UNESCO, Primosten oraz prawdziwy raj żeglarzy Park Narodowy Kornaty i wiele innych, równie fascynujących miejsc.
WC pokładowe - Wygodna laminowana kabina WC z prysznicem. • Prysznic - Dokładna ilość znajduje się w opisie jachtu. • Wyposażona kuchnia - Kuchnia na jachcie posiada niezbędne wyposażenie do przygotowywania posiłków.
Ważne: Jacht będzie prowadzony przez profesjonalnego, polskojęzycznego sternika.
Umożliwiamy rejs na jachtach różnych typów. Oferujemy wersję Premium, czyli komfortową, wysokiej jakości jednostkę wyposażoną w przestronne dwuosobowe kajuty, która zapewni wszelkie wygody w trakcie morskiej wyprawy i dobre warunki wypoczynku oraz żeglugi. Jachty Premium to jednostki nowe lub co najwyżej 4-5 letnie. Na jachtach tej kategorii okrętujemy mniejszą liczbę uczestników. Dzięki temu nikt z załogantów nie musi korzystać z miejsc do spania w mesie (salonie). Pływamy na solidnych, dobrze wyposażonych jachtach, które spełniają wszelkie wymogi bezpieczeństwa i pozostają w doskonałym stanie technicznym. Wybierane przez nas jednostki są również wyposażone w kuchnię oraz łazienki z prysznicami, ciepłą wodą i toaletami.
Trasa rejsu zależy od warunków pogodowych, sprawności załogi i decyzji skippera.
Nasza wyprawa żeglarska ma charakter rekreacyjny, co oznacza, że skupiamy się na wypoczynku, spokojnej żegludze i krótkich przelotów między portami. Będziemy dużo zwiedzać, poznawać lokalną kulturę i kuchnię oraz podziwiać widoki i zażywać morskich kąpieli. Osoby zainteresowane szkoleniem i rozwijaniem żeglarskich umiejętności mogą nabierać morskich szlifów pod okiem skippera. Aby wziąć udział w naszej wyprawie nie trzeba jednak posiadać doświadczenia żeglarskiego.
Podczas naszego rejsu kluczową rolę odgrywają warunki pogodowe. Należy zabrać ze sobą odzież odpowiednią zarówno podczas dni ciepłych, jak i tych chłodniejszych. Do wygodnego poruszania się po jachcie, należy zabrać ze sobą buty na miękkiej, białej podeszwie oraz buty do wody i pod prysznic a także sandały. Należy mieć na uwadze, że podłoże pod wodą jest najczęściej kamieniste i żwirowe. Ubrania na ciepłą pogodę powinny być jak najbardziej lekkie i przewiewne. Do naszego bagażu obowiązkowo należy także dołączyć krem z wysokim filtrem UV, okulary przeciwsłoneczne także z filtrem UV, ręcznik oraz nakrycie głowy. Konieczne jest także posiadanie odpowiednich dokumentów, czyli dowodu osobistego lub pasportu oraz Europejskiej Karty Ubezpieczenia Zdrowotnego (EKUZ), a także patentów i książeczek żeglarskich. Zabieramy też oczywiście telefon komórkowy, który powinien zawierać dane kontaktowe do najbliższych oraz mieć włączony roaming.
Niedobrym pomysłem będzie spakowanie się w walizkę, która zajmuje na pokładzie zbyt dużo miejsca.
Płyniemy na solidnych, komfortowych jachtach morskich. Na nasze rejsy wybieramy nowoczesne jachty w doskonałym stanie technicznym. Załoga nocuje na jachcie w przestronnych, dwuosobowych kabinach. Jachty wyposażone są również w kuchnię oraz łazienki z prysznicami z ciepłą wodą i toaletami. Jachty "Premium" to jednostki nowe lub co najwyżej 4-5 letnie. Na jachtach tej kategorii okrętujemy mniejszą liczbę uczestników. Dzięki temu nikt z załogantów nie musi korzystać z miejsc do spania w mesie (salonie).
Zaopatrujemy się na miejscu. Przygotowujemy posiłki na pokładzie, lub korzystamy z lokalnych restauracji.
Składamy się do kasy jachtowej po ok. 150 euro od osoby, z której środki przeznaczamy na wyżywienie, opłaty portowe, paliwo, podatek turystyczny, sprzątanie końcowe. Każdy z uczestników wpłaca także kaucję w wysokości 200 euro od osoby lub 20 euro kaucji i 20 euro opłaty bezzwrotnej oraz dokonuje opłaty obowiązkowego ubezpieczenia KL i NNW w wysokości ok. 35 zł od osoby. Kaucja nie jest wliczona w opłaty dodatkowe uwzględnione w cenie rejsu. Skipper jest zwolniony z wpłat do składki burtowej.
Serwis Rejsomat jest pośrednikiem w procesie rezerwacji i naszym zadaniem jest zadbanie, aby ten proces był dla Ciebie jak najmniej uciążliwy. Po rezerwacji przejmujemy rolę pośrednika i rozmawiamy w Twoim imieniu z operatorem rejsu.
Nasza usługa jest zupełnie darmowa, a ponadto gwarantujemy Ci, że cena w Rejsomacie będzie taka sama lub lepsza jak u operatora. Do momentu podpisana umowy i wpłaty zaliczki możesz zrezygnować z rezerwacji bez jakichkolwiek opłat. Pamiętaj jednak, że warto szybko rezerwować rejs gdyż miejsca na nim znikają szybciej niż się wydaje.
Rezerwacja odbywa się w trzech prostych krokach:
Jesteśmy również tutaj po to, aby pomóc Ci dokonać wyboru najlepszego środka transportu. Wyszukamy dla Ciebie najkorzystniejsze połączenia lotnicze, znajdziemy najbardziej komfortowy transport lądowy. Wszystko dla Twojej wygody.