Kraj: Czarnogóra
Akwen: Morze Adriatyckie
Kraj: Czarnogóra
Akwen: Morze Adriatyckie
Restauracja Tanjga w Czarnogórze to nietypowy lokal, którzy początkowo może trochę odstraszać potencjalnych gości, a przynajmniej ich nie zachęcać samym wyglądem. Jeżeli jednak odrzucimy to miejsce ze względu na jego specyficzny wystrój, możemy bardzo tego żałować. Tanjga jest bowiem uznawana za jeden z najlepszych lokali w Kotorze.
Restauracja nie znajduje się w centrum miasta, ani na obszarze jego starszej części. Żeby się do niej dostać, musimy skierować się w stronę obrzeży. Na wstępie wita nas obszerny, podświetlany szyld i stoliki pokryte ceratą w biało-czerwoną kratę. Ten wystrój nadaje jednak miejscu specyficzny i niezapomniany klimat. Sensem i podstawą kuchni restauracji jest grill. Menu to przede wszystkim grillowane mięso w różnych konfiguracjach, z których najpopularniejsze to dania z sałatkami, sosami i frytkami oraz mięso w specyficznej, znanej w regionie bułce przypominającej pitę – lepanija. Możemy podejść do lady, wybrać interesujące nas mięso, dobrać dodatki, sosy i zaczekać na realizację zamówienia. Tradycją lokalu jest podawanie do każdego dania mocnego alkoholu – rakii. Porcje potrafią być naprawdę spore, a ich koszt nie jest stosunkowo duży. Należy pamiętać, że raczej nie skosztujemy tu nic wegetariańskiego. W ofercie restauracji znajduje się wyłącznie mięso, które, co pozostaje ogromnym plusem, jest przygotowywane na naszych oczach. Mimo, że dania przygotowywane są szybko, nie dostajemy tu posiłków typu fast food. Mięso przygotowywane jest z ogromną starannością, w której widać doświadczenie pracujących tu osób. Popularność lokalu sprawia, że powinniśmy być przygotowani na dużą ilość gości.
Tanjga to świetna i klimatyczna restauracja, która ma swój oryginalny urok. Skosztujemy tutaj świetnej jakości i doskonale przyrządzonego mięsa, do którego przekonały się już setki gości, co powinno szczególnie zachęcić uczestników naszych żeglarskich rejsów, którzy poszukują regionalnych przysmaków.