rejsomat.pl
Zdjęcie z rejsu żeglarskiego Ciekawostki kuchni karaibskiej

Ciekawostki kuchni karaibskiej

Kuchnia karaibska jest jak same Karaiby - kolorowa, różnorodna, aromatyczna i wypełniona fuzją wyjątkowych smaków. Widoczne są w niej wpływy kulinarnych Chin, Indii, Afryki, Europy i tradycji indiańskich. Chociażby z tego względu trudno jest wyodrębnić jej ogólne cechy i dobrze ją opisać. Kilka jej elementów świadczy jednak o jej wyjątkowości i wyróżnia ją na tle innych tradycji kulinarnych.

 

  1. Aromaty i przyprawy

Karaiby były niegdyś terenem kolonii kilku europejskich państw. Podstawą ich gospodarki było zazwyczaj rolnictwo. Uprawiano przede wszystkim trzcinę cukrową, tytoń, ale także goździki, cynamon, kakaowiec, imbir, kurkumę, czy gałkę muszkatołową, z której szczególnie słynęła Grenada nazywana często Korzenną Wyspą. Uprawianie aromatycznych ziół i przypraw nie pozostawało bez związku z kuchnią, do której szybko zaczęły być wprowadzane dodatki dopełniające smak potraw.

  1. Karaiby – kraina Kokosa

Kokos to jedno z nieodłącznych skojarzeń, jeżeli myślimy o Karaibach Krajobraz karaibski to przede wszystkim tropikalne dżungle, egzotyczne zwierzęta, wyspy na błękitnych wodach i palmy bujnie obrośnięte kokosami. Jeżeli wybieramy się w karaibski rejs żeglarski, bez trudności natrafimy na ustronną plażę, na której odnajdziemy kokosowe orzechy. Jeżeli już mówimy o kokosach, powinniśmy od razu wspomnieć o mleczku kokosowym, które na stałe zagościło, nie tylko w kuchni karaibskiej. Jest dodawane do mięs, zup i owoców morza. Dziś coraz częściej wykorzystujemy ten egzotyczny produkt we własnej kuchni, warto jednak wiedzieć, że głównie wykorzystywano je w tradycji kulinarnej Karaibów i Azji.

 

  1. Jak alkohol, to tylko rum

Kojarzy nam się często z filmami o piratach, w których lał się strumieniami. W istocie jest jednym z najpopularniejszych trunków w kuchni karaibskiej. Rum, bo o nim mowa, jest ważnym składnikiem nie tylko koktajli, ale też dań mięsnych i deserów. Niegdyś produkowany był na Karaibach masowo i szybko podbił serca m.in. Europejczyków. Co jeszcze można powiedzieć o alkoholach karaibskich? Wiele znanych nam dzisiaj drinków serwowanych w barach na całym świecie wzięło się właśnie z rejonu Karaibów np. curaçao, daiquiri, Malibu, mojito czy piña colada.

  1. Co kraj, to nowa kuchnia

Karaiby to w sumie kilkanaście państw, tysiące wysp i wysepek. Każdy kraj to odmienna tradycja i kultura, a co za tym idzie, również kuchnia. Możemy więc mówić o stosunkowo lekkiej kuchni kubańskiej, która czerpie z wpływów hiszpańskich, czy afrykańskich. Popularna jest również kuchnia jamajska oparta na ostrych smakach, owocach morza i rybach, której specjałem jest m.in. kurczak „jerk”. Swoje kulinarne smaki ma również Grenada, której popisowym daniem jest „oil-down” przygotowywane na bazie mleka kokosowego. Jego specyfika polega na wytrąceniu się oleju kokosowego oraz połączeniu mięsa z owocami drzewa chlebowego i warzywami.

Kuchnia karaibska to prawdziwa, egzotyczna mieszanka, która zachwycić może niejednego miłośnika kulinariów. Jeżeli decydujemy się na wakacje karaibskie, warto wstąpić do jednej z lokalnych restauracji lub barów i zamiast dania kuchni międzynarodowej, skosztować jednego z regionalnych specjałów.

Podobne artykuły
Zdjęcie z rejsu żeglarskiego
niedziela, 9 lipca 2017
Spokojne morze, cierpliwe oczekiwanie, cichy szum fal i każdorazowa ekscytacja po wyławianiu sieci – tak wyobrażamy sobie połowy rybaków na morzach bogatych w podwodne okazy. Czy tak wygląda codzienność poławiacza?...
Zdjęcie z rejsu żeglarskiego
niedziela, 9 lipca 2017
Popularnym w Polsce paliwem napędowym do silników samochodowych jest gaz LPG. Coraz częściej właściciele samochodów montują w swoich pojazdach specjalne instalacje gazowe, co jest bardzo ekonomicznych rozwiązaniem...
Zdjęcie z rejsu żeglarskiego
wtorek, 23 października 2018
Norwegia już nie raz udowodniła przybywającym do niej żeglarzom, że może poszczycić się zniewalającymi krajobrazami i nietypowymi zjawiskami przyrodniczymi. Specyficzne położenie północnoeuropejskiego kraju i obecność...

Dlaczego warto wybrać Rejsomat.pl?

korzyści największa baza ofert
Największa oferta w Polsce
korzyści tylko sprawdzeni organizatorzy
Tylko sprawdzeni organizatorzy
Każdy rejs może zostać anulowany za pełnym zwrotem w ciągu 24 godzin od chwili zakupu. Sprawdź zasady anulowania.
Elastyczne zasady anulowania
korzyści najniższa cena
Prezentujemy pełną ceną w PLN
korzyści kompleksowa oferta
Bezpieczny dla początkujących
korzyści profesjonalny skipper
Tylko profesjonalni polskojęzyczni sternicy
128Ofert rejsów
17 590Mil morskich w ofercie
9 871Połączeń lotniczych
613Atrakcji turystycznych
937Wolnych koi