rejsomat.pl
Zdjęcie z rejsu żeglarskiego Ciekawostki kuchni karaibskiej

Ciekawostki kuchni karaibskiej

Kuchnia karaibska jest jak same Karaiby - kolorowa, różnorodna, aromatyczna i wypełniona fuzją wyjątkowych smaków. Widoczne są w niej wpływy kulinarnych Chin, Indii, Afryki, Europy i tradycji indiańskich. Chociażby z tego względu trudno jest wyodrębnić jej ogólne cechy i dobrze ją opisać. Kilka jej elementów świadczy jednak o jej wyjątkowości i wyróżnia ją na tle innych tradycji kulinarnych.

 

  1. Aromaty i przyprawy

Karaiby były niegdyś terenem kolonii kilku europejskich państw. Podstawą ich gospodarki było zazwyczaj rolnictwo. Uprawiano przede wszystkim trzcinę cukrową, tytoń, ale także goździki, cynamon, kakaowiec, imbir, kurkumę, czy gałkę muszkatołową, z której szczególnie słynęła Grenada nazywana często Korzenną Wyspą. Uprawianie aromatycznych ziół i przypraw nie pozostawało bez związku z kuchnią, do której szybko zaczęły być wprowadzane dodatki dopełniające smak potraw.

  1. Karaiby – kraina Kokosa

Kokos to jedno z nieodłącznych skojarzeń, jeżeli myślimy o Karaibach Krajobraz karaibski to przede wszystkim tropikalne dżungle, egzotyczne zwierzęta, wyspy na błękitnych wodach i palmy bujnie obrośnięte kokosami. Jeżeli wybieramy się w karaibski rejs żeglarski, bez trudności natrafimy na ustronną plażę, na której odnajdziemy kokosowe orzechy. Jeżeli już mówimy o kokosach, powinniśmy od razu wspomnieć o mleczku kokosowym, które na stałe zagościło, nie tylko w kuchni karaibskiej. Jest dodawane do mięs, zup i owoców morza. Dziś coraz częściej wykorzystujemy ten egzotyczny produkt we własnej kuchni, warto jednak wiedzieć, że głównie wykorzystywano je w tradycji kulinarnej Karaibów i Azji.

 

  1. Jak alkohol, to tylko rum

Kojarzy nam się często z filmami o piratach, w których lał się strumieniami. W istocie jest jednym z najpopularniejszych trunków w kuchni karaibskiej. Rum, bo o nim mowa, jest ważnym składnikiem nie tylko koktajli, ale też dań mięsnych i deserów. Niegdyś produkowany był na Karaibach masowo i szybko podbił serca m.in. Europejczyków. Co jeszcze można powiedzieć o alkoholach karaibskich? Wiele znanych nam dzisiaj drinków serwowanych w barach na całym świecie wzięło się właśnie z rejonu Karaibów np. curaçao, daiquiri, Malibu, mojito czy piña colada.

  1. Co kraj, to nowa kuchnia

Karaiby to w sumie kilkanaście państw, tysiące wysp i wysepek. Każdy kraj to odmienna tradycja i kultura, a co za tym idzie, również kuchnia. Możemy więc mówić o stosunkowo lekkiej kuchni kubańskiej, która czerpie z wpływów hiszpańskich, czy afrykańskich. Popularna jest również kuchnia jamajska oparta na ostrych smakach, owocach morza i rybach, której specjałem jest m.in. kurczak „jerk”. Swoje kulinarne smaki ma również Grenada, której popisowym daniem jest „oil-down” przygotowywane na bazie mleka kokosowego. Jego specyfika polega na wytrąceniu się oleju kokosowego oraz połączeniu mięsa z owocami drzewa chlebowego i warzywami.

Kuchnia karaibska to prawdziwa, egzotyczna mieszanka, która zachwycić może niejednego miłośnika kulinariów. Jeżeli decydujemy się na wakacje karaibskie, warto wstąpić do jednej z lokalnych restauracji lub barów i zamiast dania kuchni międzynarodowej, skosztować jednego z regionalnych specjałów.

Podobne artykuły
Zdjęcie z rejsu żeglarskiego
poniedziałek, 10 lipca 2017
Budowa katamaranu i jego specyfikacja techniczna sprawia, że jest on bardziej zwrotny i łatwiejszy w sterowaniu oraz obsłudze. Wielu żeglarzy oraz przyszłych osób planujących żeglarski rejs np. w Chorwacji, zadaje...
Zdjęcie z rejsu żeglarskiego
niedziela, 2 września 2018
Karaiby to dosyć nietypowy rejon, który cechuje się specyficznym klimatem znacznie różniącym się od europejskiego. Tutaj nie ma charakterystycznego podziału na cztery pory roku. Na Karaibach panują dwa okresy pogodowe:...
Zdjęcie z rejsu żeglarskiego
poniedziałek, 24 września 2018
Rejsy jachtem to przede wszystkim żeglowanie. Na czas wyprawy jacht staje się naszym domem. Tutaj śpimy, wypoczywamy i spożywamy posiłki, a więc pobyt na pokładzie staje się naszą codziennością. Powinniśmy także...

Dlaczego warto wybrać Rejsomat.pl?

korzyści największa baza ofert
Największa oferta w Polsce
korzyści tylko sprawdzeni organizatorzy
Tylko sprawdzeni organizatorzy
Każdy rejs może zostać anulowany za pełnym zwrotem w ciągu 24 godzin od chwili zakupu. Sprawdź zasady anulowania.
Elastyczne zasady anulowania
korzyści najniższa cena
Prezentujemy pełną ceną w PLN
korzyści kompleksowa oferta
Bezpieczny dla początkujących
korzyści profesjonalny skipper
Tylko profesjonalni polskojęzyczni sternicy
338Ofert rejsów
46 448Mil morskich w ofercie
26 067Połączeń lotniczych
558Atrakcji turystycznych
2 474Wolnych koi