Grecka kuchnia pozostaje jedną z najbardziej charakterystycznych i znanych na całym świecie. Znajdujące się na półkowych sklepach produkty co jakiś czas zachęcają nas do kupna swoimi etykietami sugerującymi greckie pochodzenie lub recepturę. Czym jednak tak naprawdę jest grecka kuchnia i czego obowiązkowo powinniśmy skosztować będąc w Grecji O tym przeczytasz w naszym artykule!
Nietrudno stwierdzić, że kuchnia grecka to jedna z najstarszych kuchni świata. To w Grecji w dużej mierze ukształtowała się europejska kultura i to właśnie stąd pochodzi najstarsza książka kucharska datowana na 330 rok p.n.e. A jak wyglądała dawna kuchnia Grecji To co ją przede wszystkim odróżniało od tej dzisiejszej to niewielka ilość mięsa. Starożytni Grecy zdecydowanie preferowali ryby, a na ich talerzach, podobnie jak dzisiaj królowała pszenica, wino i oczywiście oliwa.
A skoro mowa o oliwie, to warto powiedzieć o niej kilka słów więcej, ponieważ to właśnie ona jest podstawą greckiej kuchni. Jest dodawana do niemal każdego dania. Jej jakość była ceniona od najdawniejszych czasów i tak jest do dzisiaj. Warto więc przynajmniej raz w życiu skosztować właśnie oliwy regionalnej z Grecji Nie można także zapomnieć o oliwkach, bez których oliwa by nie zaistniała. One także znalazły swoje stałe miejsce w greckich sercach i… żołądkach.
Greckim światem kulinariów powinni zainteresować się zwolennicy zdrowego gotowania. Kuchnia w Grecji nie obyłaby się bez uwielbianych tutaj warzyw, takich jak: pomidory, cebula, cukinia, papryka, kapusta, koper włoski, szpinak, czy czosnek. Różne są sposoby ich przygotowywania, ale zazwyczaj Grecy je opiekają, duszą i smażą.
Chyba jeden z najbardziej rozpoznawanych elementów greckiej kuchni to ser feta. Przygotowywany jest na bazie samego mleka owczego lub zmieszanego z mlekiem kozim. Dziś znajduje swoich smakoszy na całym świecie. Jest uwielbiany za słony, nieco cierpki smak i kruchą konsystencję. Jeżeli mielibyśmy wskazać najczęściej używane przez Greków przyprawy, to z pewnością byłby to koperek, pieprz, oregano i sól morska oraz, mniej oczywiste cynamon i mięta.
Pszenica, chociaż tutaj wymieniana prawie na końcu, w greckiej kuchni zajmuje czołowe miejsce. Grecy pieczą z niej chleb i chlebek pita, ale dodają też do wielu innych potraw. Warto też zauważyć, że chleb podaje się w greckich restauracjach jako dodatek do niezliczonej ilości dań. W przypadku mięsa możemy mówić, że w większej ilości przywędrowało do Greckiego świata kulinariów z małym opóźnieniem. Na stołach Greków króluje dziś baranina w postaci szaszłyków souvlákia, ale popularnym daniem jest też gulasz przyrządzany z różnych mięs.
Najbardziej znanych potraw kuchni greckiej nie trzeba nikomu przedstawiać. Są nimi: horiatiki, czyli sałatka grecka dip tzatziki, faszerowane papryki lub pomidory zwane gemista, zupa z soczewicy fakes, czy niezwykle dziś popularna mousaka. Ulubioną przekąską Greków okazują się być nie tylko kromki chleba maczane w oliwie, ale także trójkąciki z ciasta filo lub francuskiego zwane tiropitakia. Ich nadzieniem jest oczywiście obowiązkowy ser feta. Do gustu Polaków powinny trafić też tzw. greckie gołąbki dolmades, czyli ryż zawijany w liście winogron, który z pewnością zaintryguje nasze kubki smakowe.
Wszelkie słodkości zazwyczaj towarzyszą uwielbianej przez Greków kawie. Są to różnego rodzaju wypieki, których głównymi bohaterami są owoce lub bakalie. Warto tu wymienić chrupiące ciasto baklawa, kremowy deser galaktoboureko, czy najróżniejsze ciasteczka występujące pod zbiorczą nazwą koulouria do nabycia w greckich piekarniach i cukierniach. Owoce to też osobny, grecki rarytas. Są ukojeniem w gorące dni i najczęściej serwuje się je w dużych misach.
Grecka kuchnia mieni się różnymi kolorami i odcieniami. Jest w niej wiele nowych smaków pochodzących z najróżniejszych zakątków świata, ale też dużo rodzimych tradycji, które zachowały się do dziś. Zachęcamy do odbycia kulinarnej podróży po Grecji podczas jednego z naszych żeglarskich rejsów!