Chorwacja to idealne miejsce na spędzanie wakacji nie tylko dlatego, że zapewnia piękne widoki i wypoczynek w komfortowych warunkach, ale także dzięki swojej bogatej kulturze i oryginalnej kuchni. Bogactwo chorwackich smaków i szeroka gama świeżych produktów sprawia, że żeglarski  rejs po Dalmacji może być prawdziwą kulinarną podróżą po miejscu, w którym króluje kuchnia śródziemnomorska w najlepszym wydaniu.
Chorwackie potrawy zdecydowanie powinny zainteresować osoby spragnione nowych, kulinarnych odkryć oraz zwolenników ryb i owoców morza. Kuchnia ta opiera się bowiem na tym, co oferuje nam właśnie morze.
W niemal każdej restauracji skosztujemy ośmiornicy, kalmarów, tuńczyka czy krewetek. Wszelkie produkty są tu świeże, pochodzą z lokalnych hodowli i od miejscowych rybaków. Nic nie stoi na przeszkodzi, by podczas rejsu samemu spróbować złowić okazałą rybę czy kraba i go przyrządzić. Tym bardziej, że nasz skiper zna się na chorwackim przyrządzaniu jak mało kto. Z nim bez trudu uda nam się przygotować danie kuchni śródziemnomorskiej według tradycyjnych sposobów.
Oczywiście nie każdy chce spędzać wakacje w kuchni. Warto więc udać się do często napotykanych podczas rejsu restauracji. Wybór jest tutaj duży, chociaż przeważają specjały dalmatyńskie.
Lokale oferują jednak przysmaki przyrządzane w sposób bardziej tradycyjny lub z wykorzystaniem trendów i smaków europejskich, co sprawia, że każdy z nas może odnaleźć w nich coś dla siebie. Oprócz ryb i owoców morza Chorwacja słynie z wyśmienitych win, rakii i oliwy z oliwek.
Miejscowe winnice cieszą się tu tak dużą popularnością, że oferowane są specjalne wycieczki winnym szlakiem. Rakije nierzadko są w restauracjach obowiązkowym elementem kolacji podawanym przed przystawką.
Dla tych, którzy chcą poznać chorwack � kuchnię w najbardziej tradycyjnym wydaniu, szczególnie polecane są dania przygotowywane pod peką. Są to potrawy przyrządzane pod stalowym kloszem na palenisku. Co interesujące, tego rodzaju przysmaki można spotkać najczęściej w niewielkich lokalach i mniej licznych miasteczkach, a nie tylko w znanych miejscowościach.
O wszelkie interesujące nas potrawy i tajniki śródziemnomorskiej kuchni warto pytać skipera oraz obsługę restauracji. Być może uda nam się później podobne danie przygotować w domu. Najlepsze restauracje, a takie znajdują się w niemal każdym porcie, opierają swoją kuchnię na lokalnych i świeżych produktach.
My sami także nie powinniśmy mieć większego problemu z zakupieniem tego typu towarów. Łatwo natknąć się tu na targi z regionalnymi wyrobami, plonami i morskimi okazami. Świeże ryby można nabyć u rybaków, którzy nierzadko po udanych połowach, czekają ze swoimi produktami w portach.
Kuchnia chorwacka to typowy, śródziemnomorski świat kulinarnych przysmaków. Tak jak sama Dalmacja, jest ona wyśmienita, piękna, lekka i pełna nietuzinkowych smaków oraz odkryć. W kuchnię śródziemnomorską można zagłębić się tak, jak w podróż po malowniczej Chorwacji podobnie też czeka nas w niej wiele tajemnic odnalezienia. Jest to kulinarny świat zupełnie inny od polskiego, opierający się na odmiennych połączeniach, które warto poznać i wprowadzić do własnych dań. Dzięki temu, że nasz rejs odbywa się w miejscu, które słynie ze swojej kuchni i na niej też opiera swoją wyjątkowość, podczas wyprawy nie zabraknie nam nawet na chwilę dobrego i zdrowego jedzenia.