rejsomat.pl
Zdjęcie z rejsu żeglarskiego Tapas – podróż po hiszpańskim świecie kulinariów

Tapas – podróż po hiszpańskim świecie kulinariów

Nawet osoby średnio zaawansowane w temacie hiszpańskiej kuchni, powinny przynajmniej kojarzyć słowo tapas. Dla jednych jest to podstawowe danie kulinarne tego regionu, dla innych wyrażapewien styl życia oraz stanowi kwintesencję hiszpańskiej kultury i tradycji – jedno jest pewne – tapas to w Hiszpanii coś tak oczywistego, jak gorące słońce, o czym można w szybki sposób się przekonać podczas żeglarskiego rejsu. O popularności tych przekąsek najlepiej świadczy ich ekspansja na kulinarne rynki państw Europy, w tym Polski, ale zacznijmy od początku:

  1. Czym jest tapas?

Tapas to tak naprawdę przekąski podawane zazwyczaj w towarzystwie alkoholowego trunku jako tzw. przegryzka. Brzmi prosto? Wbrew pozorom wcale tak nie jest. Tapas na przestrzeni lat przyjmował różne formy, po to by obecnie cieszyć nas całym, bogatym repertuarem kolorowych i urozmaiconych potraw w niewielkich porcjach. Do jakich napojów je spożywamy? Zazwyczaj jest to wino, cherry lub piwo. Szczególnie polecamy towarzystwo sangrii, wtedy każdy tapas smakuje wybornie. A po co je spożywamy i dlaczego w takiej formie? Przede wszystkim nie upajamy się mocno alkoholem, poza tym możemy sobie zastąpić daniem tapas duży posiłek, wystarczy tylko więcej ich zjeść.

 

  1. Skąd się to wzięło?

Jest kilka legend i przypuszczeń na temat pochodzenia tapas. Jeden z królów Hiszpanii miał z powodu choroby spożywać jedynie niewielkie porcje dań i tak bardzo spodobał mu się ten pomysł, że postanowił wprowadzić nakaz stosowania tego rodzaju posiłków do alkoholu. Tapas miały też ponoć dodawać pracującym mężczyznom energii, sprawiać, że alkohol w mniejszym stopniu działa niekorzystnie na percepcję i organizm w ogóle. Pewnym jest fakt, iż Hiszpanie przykrywali trunek w kieliszku plastrem suchej kiełbasy, do której z czasem zaczęto dodawać kromkę chleba. Zwyczaj ten miał chronić alkohol przed natrętnymi muchami i na tyle się upowszechnił, że zaczął być szeroko stosowany w postaci dodatkowego przysmaku.

  1. Rodzaje tapas

Można zaryzykować stwierdzenie, że ile restauracji, kuchni i upodobań, tyle przykładów tapas. Co więcej, nawet każdy region Hiszpanii ma swoje oddzielne tapas, które przyjmuje też różne nazwy. Mówimy więc o niewielkich, spożywanych palcami cosas de picar, trochę większych, nadzianych na wykałaczki pinchos, czy podawanych w glinianych naczyniach cauzelas. Najczęściej spotykamy smażone w głębokim oleju kawałki ziemniaków z ostrym sosem, ziemniaczane tortille, krokiety, suchą, parmeńską szynkę, kiełbasę chorizo, deser crema catalana, oliwki, owoce morza, papryczki pimientos del padron, niewielkie kanapeczki najczęściej z francuskich bagietek i wiele, wiele innych przysmaków w różnych konfiguracjach i formach podania.

 

  1. Tapas to coś więcej niż danie, to styl życia

W żadnym mieście hiszpańskim nie będziemy mieć problemu z odnalezieniem tzw. tapas bar lub restauracji, które w swojej karcie posiadają tapas. Te pierwsze to wyspecjalizowane lokale, w których podawane są tylko tapas. Dlaczego tapas to styl życia? Hiszpanie i turyści zbierają się w grupki i odbywają krótkie, wieczorne wyprawy po tapas barach. Kosztują kolejnych przekąsek, wspólnie smakują regionalnych win, wymieniają się wrażeniami, śmieją się, bawią, rozmawiają, czyli spędzają czas na tzw. wyprawach tapear. Dzięki temu zbliżają się do siebie, poznają się lepiej nawzajem, a w przypadku przybyłych, poznają hiszpańską kulturę w jej najlepszej odsłonie.

Dziś tapas spróbujemy nie tylko w Hiszpanii. Wielu z tych, którzy odwiedzili ten kraj i skosztowało lokalnych przekąsek, powtarza poznane smaki w domu i przygotuje podobne przysmaki lub całkiem nowe, urozmaicone o własne produkty. W ten sposób wyjątkowa tradycja niewielkich dań przenosi się i wzbogaca o kulinarne zwyczaje. Jeżeli jednak pragniemy poznać wyjątkowy świat tapas w miejscu, w którym zrodziły się te popularne dziś na całym świecie dania, pozostaje nam wybrać się do jednego z polecanych, hiszpańskich tapas barów.

Podobne artykuły
Zdjęcie z rejsu żeglarskiego
sobota, 8 lipca 2017
Jeżeli przybywamy na żeglarski rejs do Chorwacji po raz pierwszy, powinniśmy zdać sobie sprawę z istnienia pewnych pułapek językowych, na które łatwo łapie się wielu turystów z Polski. Przy pierwszym wrażeniu, możemy...
Zdjęcie z rejsu żeglarskiego
niedziela, 10 września 2017
Kiedy myślimy o rajskich wakacjach i relaksującym wypoczynku, zazwyczaj mamy na myśli piękną plażę, kolorowy drink z palemką i błękitną wodę na horyzoncie. Takie wyobrażenie wymarzonych wczasów nie wzięło się znikąd....
Zdjęcie z rejsu żeglarskiego
piątek, 9 lutego 2018
Włochy to kraj śródziemnomorskiego piękna, egzotycznych krajobrazów i słonecznej pogody, ale także fascynującej kultury. Każdy z rejonów gorącej Italii to świat interesujących tradycji, odmiennych warunków przyrodniczych...

Dlaczego warto wybrać Rejsomat.pl?

korzyści największa baza ofert
Największa oferta w Polsce
korzyści tylko sprawdzeni organizatorzy
Tylko sprawdzeni organizatorzy
Każdy rejs może zostać anulowany za pełnym zwrotem w ciągu 24 godzin od chwili zakupu. Sprawdź zasady anulowania.
Elastyczne zasady anulowania
korzyści najniższa cena
Prezentujemy pełną ceną w PLN
korzyści kompleksowa oferta
Bezpieczny dla początkujących
korzyści profesjonalny skipper
Tylko profesjonalni polskojęzyczni sternicy
286Ofert rejsów
39 302Mil morskich w ofercie
22 056Połączeń lotniczych
613Atrakcji turystycznych
2 094Wolnych koi